📌 Σήμερα, ο Ειδικός Γραμματέας πραγματοποίησε επίσκεψη στον Δήμο Δράμας, όπου παρουσιάστηκε αναλυτικά το έργο που έχει υλοποιηθεί έως τώρα. Ο Δήμος έχει ήδη κάνει μια εξαιρετικά αξιόλογη προσπάθεια. Αναδείχθηκε η επιτακτική ανάγκη για διατήρηση και ενίσχυση των προσπαθειών σε όλα τα επίπεδα. Στο πλαίσιο αυτό, κατατέθηκαν στοχευμένες, ρεαλιστικές και μετρήσιμες προτάσεις παρέμβασης, οι οποίες συνοδεύονται από σαφή και εφαρμόσιμα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης.
✅ Ο Δήμος Δράμας έχει προβεί σε μεγάλο βαθμό στην έκδοση των προβλεπόμενων από τον Ν.4830/21 υποχρεωτικών διοικητικών πράξεων, έχει συστήσει πενταμελή και τριμελή επιτροπή και έχει ορίσει υπεύθυνο για τα ζώα συντροφιάς. Επιπλέον έχει συνεργαζόμενο κτηνίατρο.
🤝 Επιπρόσθετα, υπάρχει ενεργή συνεργασία με τη φιλοζωική κοινότητα και τους εθελοντές. Ο Δήμαρχος Δράμας εξήρε τις προσπάθειες της φιλοζωικής κοινότητας με την οποία ήδη συνεργάζεται στενά, αναγνωρίζοντας το έργο τους αλλά και τον καθοριστικό ρόλο της συνεργασίας αυτής η οποία αποδίδει θετικά αποτελέσματα για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς.
📌 Ο Δήμος Δράμας δυστυχώς δεν έχει αξιοποιήσει στο παρελθόν τα χρηματοδοτικά εργαλεία που του παρέχει η Κεντρική Διοίκηση. (Εικόνα 1).
📌 Η άμεση ενεργοποίηση των αρμόδιων υπηρεσιών, καθώς και η ουσιαστική συμμετοχή τόσο του τοπικού Αστυνομικού Τμήματος όσο και της Δημοτικής Αστυνομίας στην υλοποίηση ελέγχων, κρίνεται απολύτως απαραίτητη. Οι έλεγχοι αυτοί θα πρέπει να είναι τακτικοί, στοχευμένοι και να διενεργούνται και αυτεπάγγελτοι. Επιπλέον, ανά δεκαπενθήμερο, ο Δήμος θα πρέπει να ενημερώνεται εγγράφως για την πορεία και τα αποτελέσματα των ελέγχων, τα οποία θα πρέπει και να δημοσιοποιούνται. Σημειώνεται ότι οι έλεγχοι που διενήργησε η ΕΛ.ΑΣ. κατά τα έτη 2023 και 2024 ήταν ελάχιστοί. (Εικόνα 2).
📌 Ο Ειδικός Γραμματέας υπογράμμισε τη σημασία της πρόληψης, επισημαίνοντας την ανάγκη ενίσχυσης των δράσεων που στοχεύουν στην αποτροπή δημιουργίας νέων αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στην ενημέρωση των πολιτών για τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την υπεύθυνη κατοχή ζώων, καθώς και στην ανάγκη θέσπισης κινήτρων που θα στηρίζουν τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Σύμφωνα με τα στοιχεία που τηρούνται στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς (ΕΜΖΣ), στην περιοχή της Δράμας, ποσοστό 78,8% των καταγεγραμμένων ιδιόκτητων σκύλων και γατών είτε δεν έχει στειρωθεί είτε δεν έχει προσκομίσει δείγμα γενετικού υλικού (DNA). (Εικόνα 3). Το εκτιμώμενο πλήθος για τους δεσποζόμενους σκύλους είναι από 11.120 ως 16.680 ενώ στο ΕΜΖΣ είναι καταγεγραμμένοι μόνο οι 4.061. (Εικόνα 4)
📌 Συζητήθηκαν οι δράσεις σήμανσης, στειρώσεων αλλά και λοιπών ιατρικών πράξεων επί των αδέσποτων ζώων συντροφιάς του Δήμου και η ελλιπής καταχώριση κτηνιατρικών δεδομένων (όπως εμβολιασμοί, αποπαρασιτώσεις, εξετάσεις) στο ΕΜΖΣ σε σχέση με την πραγματική υλοποίησή τους γεγονός το οποίο δεν αντικατοπτρίζει τις δράσεις του Δήμου. (Εικόνες 5,6,7)
📍 Ο Δήμος Δράμας έχει ήδη υλοποιήσει ουσιαστικά βήματα και έχει τη δυναμική και την ισχυρή θέληση και αποφασιστικότητα για να συνεχίσει το έργο του ακόμα πιο δυναμικά. Η διαχείριση του ζητήματος των αδέσποτων ζώων συντροφιάς συνιστά μια διαρκή και πολυδιάστατη πρόκληση, στην οποία ο Δήμος ανταποκρίνεται με συνέπεια, αποδεικνύοντας έμπρακτα τη βούληση και τη δυνατότητά του.